czwartek, 5 czerwca 2014

Adżapsandali - gruziński kociołek warzywny

Ajapsandali 

- warzywnie, gruzińsko


Ajapsandali stanowi popularną gruzińska potrawę wegetariańską. Tak, jak to bywa z większością tradycyjnych potraw - wariacji dania jest wiele, jednakże koniecznie w skład muszą wchodzić bakłażany, ziemniaki, pomidory, papryka, czosnek oraz kolendra. Wszystkie wymienione składniki są szeroko dostępne na gruzińskich targach w sezonie letnim, który właśnie się rozpoczyna. Potrawa jest idealna dla osób, które lubią warzywa. Bakłażan jest jednym z moich ulubionych warzyw, zatem nie będę ukrywać, że adżapsandali uraczyło moje kubki smakowe. Danie może być serwowane osobno, ale swobodnie może pełnić rolę dodatku do mięs. Ze względu na dodane przyprawy jest niezwykle aromatyczne, a większe kawałki warzyw dodają adżapsadali odpowiedniego charakteru. Swoją drogą, trzeba zwrócić uwagę, ze w potrawie znajdują się w większości warzywa psiankowate - a każdy z nich ma charakterystyczny dla siebie smak.



Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 bakłażan, pokrojony w plasterki
  • 1 średnia cebula, posiekana w kostkę
  • 2-3 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane
  • 1-2 pomidory bez skóry, grubo pokrojone
  • 1 mała papryczka chilli, bez gniazd nasiennych, drobno posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekana liści kolendry
  • 1 łyżka posiekanych liści bazylii
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

Przygotowanie:
  1. Pokrojone bakłażany oprósz solą i odstaw na 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie przy pomocy papierowego ręcznika odsącz nadmiar płynu.
  2. Obrane ziemniaki po ugotowaniu pokrój w dosyć grube talarki. 
  3. Na patelni z niewielką ilości oliwy przyrumień plastry bakłażana. Na tej samej patelni smaż przez około 3 do 5 minut cebulę i ziemniaki. 
  4. Dodaj liść laurowy, pomidory, przygotowane wcześniej bakłażany. Duś całość przez około 10 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę soli i pieprzu. Dołóż na patelnie posiekaną papryczkę chilli, pietruszkę, kolendrę, bazylię oraz koperek. Niektórych ziół użyłam w  formie sproszkowanej. Gotuj przez kolejne 5 minut. Przybierz listkami świeżych ziół i podawaj od razu.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Mirabelkowy Blog

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Press PLAY above to watch Stephen get his first shot
    at delivering the Top Ten on the Late Present !


    Look at my web site :: legal amphetamines, http://www.legaldrugsforsale.com/,

    OdpowiedzUsuń