Smażone kuleczki z cukinii
- lekko a sycąco
Składniki dla 2-3 osób
- 1 cukinia
 - 1 niewielka cebula, drobno pokrojona
 - 2 kromki białego chleba
 - 30 g sera żółtego, najlepiej ementaler
 - garść liści świeżej mięty, drobno pokrojonych
 - 1 jajko, rozdzielone żółtko od białka
 - pieprz, świeże zmielony pieprz
 - tłuszcz do smażenia
 - dodatkowo: 2 pomidory, pokrojone w kostkę
 
Przygotowanie:
- Cukinie zetrzyj na tarce i oprósz solą. Odstaw na 10 minut, najlepiej w sitku. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnij chleb na bardzo małe części.
 - Odcedź cukinię na sitku, odciśnij z puszczonych soków. Wymieszaj z chlebem, serem, mięta i żółtkiem jajka. Dopraw solą i pieprzem.
 - Ubij białko jajka na sztywną pianę i dodaj do masy warzywnej. Wymieszaj całość. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Z powstałej masy uformuj kuleczki i smaż porcjami na głębokim tłuszczu aż osiągną złotobrązowy kolor.
 - Odsącz okrągłe placuszki od nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami.
 
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Super pomysł na wykorzystanie cukini, w tym roku posieję więcej, polecam również placki z cukini z boczkiem (wg,kuchni lidla,), pycha :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję na pewno! :) Jednak z kolejną cukinią pewnie się połaszę na placuszki z cukinii po meksykańsku z salsą z kukurydzy. Ciekawa jestem tego połączenia ;)
OdpowiedzUsuń