Spaghetti aglio olio e peperoncino
- makaron z oliwą i czosnkiem, czyli wyrafinowany obiad w 15 minut
Potrawa pochodzi z Abruzji, ale jest dobrze znana każdemu Włochowi. Spaghetti aglio e olio stanowi tradycyjne włoskie danie na bazie makaronu z oliwą i czosnkiem. Często spotyka się odmianę z dodatkiem suszonych płatków czerwonego chilli, wtedy nazwa przybiera formę spaghetti aglio olio e peperoncino. Całość makaronu wzbogaca się posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem, czy pecorino. Jednakże - opierając się o tradycyjny przepis, ser nie powinien być dodawany. Nasze spaghetti składa się ze świeżej papryczki chilli i zawiera odrobinę tartego sera. Efekt jest oszałamiająco smaczny i podkreśla zasadę, że w prostocie tkwi piękno. Makaron jest lekko pikantny i sycący, jednakże pozostawia uczucie lekkości.
Składniki dla 2 osób:
- 200 g makaronu spaghetti
 - 2-3 duże ząbki
 - 50 ml oliwy z oliwek
 - 1/2 papryczki czerwonego chilli
 - 1/2 pęczka natki pietruszki
 - sól do smaku
 - 150 g tartego parmezanu lub pecorino
 
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron w osolonej wrzącej wodzie, żeby był al dente. Na opakowaniu było 7-8 minut, mi zajęło 10 minut.
 - Czosnek, papryczkę chilli oraz natkę pietruszki pokrój bardzo drobno.
 - Rozgrzej oliwę na dużej patelni, podsmaż czosnek i papryczkę chilli do momentu, kiedy z patelni zacznie wydobywać się aromat.
 - Odcedź makaron i wymieszaj na patelni z oliwą, czosnkiem i papryczką chilli. Dodaj poszatkowaną natkę pietruszki, całość wymieszaj, tak aby składniki się równomiernie połączyły ze sobą. Oprósz parmezanem i od razu podawaj.
 
"Pomidory i oregano czynią potrawę włoską, wino i estragon – francuską. Kwaśna śmietana zamienia ją w potrawę rosyjską, a cytryna i cynamon – w grecką. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie chińskie, a czosnek czyni je smacznym."
- Alice May Brock
- Alice May Brock
Smacznego!
mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten makaron, zaskoczył mnie swoim smakiem :)
OdpowiedzUsuń