Eklerki
-małe co-nie-co na karnawał-
Eklery, powstały prawdopodobnie w XIX wieku we Francji. Zdaniem niektórych historyków, za autora eklerek uznaje się francuskiego kucharza Marie-Antoine Carême. Sama nazwa ekler - pochodzi od francuskiego słowa éclair, które oznacza błyskawicę. Eklerek to podłużne ciastko z parzonego ciasta, które po przecięciu na dwie części wypełnia się kremem, a z wierzchu po jednej z części oblewa się czekoladą. Pod wpływem chwili, a także z dylematu, co zrobić z 6 żółtkami, które pozostały przy okazji tworzenia Pavlovej postanowiłam spróbować samodzielnie wykonać francuskie słodkości. Zawsze lubiłam eklerki, szczególnie te pochodzące z cukierni znajdującej się na ulicy Smoczej w Warszawie. Jak się okazało podczas ich przygotowania - nie są tak trudne do zrobienia. Eklery, eklerki, eklereczki - och słodkości wy moje, rozkosznie rozgośćcie się w podniebieniu moim!
Ciasto:
- 1 szklanka wody
 - 125 g masła
 - 1 szklanka mąki
 - 4 jajka
 
Krem:
- 6 żółtek
 - odrobina cukru waniliowego *
 - 600 ml mleka
 - 1/2 szklanki cukru
 - 4 łyżki mąki pszennej
 - 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
 
Przygotowanie:
- W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do tego wsypujemy mąkę i mieszamy aż masa będzie jednolita. Jeszcze chwilę gotujemy - ciągle mieszając aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od garnka. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
 - Gdy ciasto będzie zimne dodajemy jajka i mieszamy.
 - Masę wykładamy do szprycy i robimy podłużne paluszki na papierze do pieczenia. Moja szpryca odmówiła współpracy więc nałożyłam ciasto łyżką i formowałam ręcznie balaski.
 - Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Studzimy i przekrajmy na pół.
 - Mleko z cukrem waniliowym doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu.
 - Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę i skrobię i mieszamy aż masa będzie jednolita.
 - Do mleka dodajemy masę, mieszamy by nie było grudek. Gotujemy na średnim ogniu do zagotowania. Następnie ciągle mieszając gotujemy minutę.
 - Garnek odstawiamy na bok i przykrywamy folia aluminiową do wystygnięcia- tak by folia dotykała ciasta.
 - Wystudzony krem nakładamy na eklerki. Wierzch możemy przyozdobić czekoladą lub lukrem
 
* w przepisie użyto laski wanilii
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Moje Wypieki
Smacznego!
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń