Imbirowy deser śmietankowy
- krem śmietankowy z pazurem imbirowo-rumowym
Wyspy położone w rejonie Morza Karaibskiego są ojczyzną jednego z najbardziej aromatycznych i charakterystycznych alkoholi na świecie - rumu. Każda z wysp wytwarza swój własny rodzaj rumu, który wyróżnia się smakiem i aromatem. Kuba i Portoryko charakteryzuje się jasnym odcieniem trunku, W Haiti dodaje się do niego wanilię, dla Jamajki typowy jest ciężki i mocny rodzaj alkoholu. Rum ma ogromne zastosowanie jako dodatek do likierów i kolorowych koktajli, wykorzystuje je także przemysł cukierniczy, do ciast tortów i kremów. Historia rumu sięga XV wieku, kiedy to Krzysztof Kolumb przywiózł a Karaiby sadzonki trzciny cukrowej - a dogodne tamtejsze warunki bardzo ochoczo przyjęły ją pod uprawę. Niegdyś rum nazywano się alkoholem piratów i rabusiów, czy niewolników - sama nazwa rumu wywodzi się od terminu rumbullion/rumbustion - który określał burdy nieskromnie zakrapianych alkoholem. Głównym składnikiem rumu stanowi melasa, która pozostaje własnie z produkcji cukru z trzciny cukrowej. W oryginalnym przepisie na deser rumowo-imbirowy zalecano zastosowanie prawdziwego ciemnego rumu - z braku laku, użyłam zwykłego aromatu, sproszkowany imbir nadaje całości zdecydowanego charakteru. Deser jest lekki i idealnie się komponuje z ciasteczkami imbirowymi, czy zwykłymi rurkami.
Składniki dla 2-3 osób:
- 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki (300 ml)
 - 3 łyżki cukru pudru
 - 1/2 buteleczki olejku rumowego
 - 1 łyżeczka mielonego imbiru
 - 1/2 łyżeczki startej łyżeczki gałki muszkatołowej
 - 1 łyżeczka skórki limonki, drobno startej (użyłam cytryny)
 - 2 łyżki soku z limonki (użyłam z cytryny)
 - 6 pustych rurek lub ciasteczek imbirowych
 
Przygotowanie:
- Przy pomocy miksera ubij w misce śmietanę z cukrem pudrem na sztywną pianę.Ostrożnie nalej po ściance miseczki olejek rumowy, imbir, gałkę muszkatołową, skórkę i sok z limonki lub cytryny.
 - Przelej mieszankę do 2-3 szklanek, następnie trzymaj w lodówce przez około 1 i 1/2 godziny do schłodzenia.
 - Deser podawaj z rurkami lub ciasteczkami imbirowymi.
 


Z tymi rurkami... pycha ;P
OdpowiedzUsuńPyszny, przepadam za imbirem ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń