niedziela, 2 lutego 2014

Naleśniki z nadzieniem migdałowym

Naleśniki z nadzieniem migdałowym

-na sposób hiszpański


Hiszpanie wiedzą, co dobre i często pozwalają sobie na chwilę błogiego zapomnienia.  Kaloryczność deserów jest tematem nieporuszanym. Najpopularniejszym deserem jest krem kataloński, jednakże bogactwo łakoci jest tam tam ogromne. Wzgórza Hiszpanii porastają sady z migdałowcami - dlatego nietrudno zrozumieć, czemu migdały stały się podstawowym składnikiem wielu deserów. Nugaty turron, czy marcepan to najbardziej znane sposoby ich wykorzystania. Hiszpanie są także znani z bogatego wyboru kremów. Dzisiaj połączyliśmy jedno z drugim i przygotowaliśmy naleśniki z nadzieniem migdałowym z małym dodatkiem wina. Hiszpanie często zaczynają dzień od słodkości - np. churros i kawy, ale także często potrafią go zakończyć równie słodko. Idąc za przykładem uśmiechniętych Hiszpanów - podarujmy sobie odrobinę radości dla naszych kubków smakowych!



Składniki na 4 porcje:
  • 1/2 szklanki mąki (55 g)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 jajka, rozmącone
  • 15 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka płatków migdałów, uprażonych
  • cukier puder do posypania

Nadzienie migdałowe:
  • 400 g serka homogenizowanego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/5 szklanki płatków migdałowych, uprażonych
  • 1 łyżka wina - najlepiej madera



Przygotowanie:
  1. Przesiej mąkę i cukier puder do miski. Stopniowo dodaj jajka, masło i mleko aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto o konsystencji śmietany. Przykryj i odstaw na 1 godzinę.

  2. Przygotuj nadzienie:  Zmiksuj lub dobrze wymiesza serek homogenizowany z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodaj wino i płatki migdałów. Wymieszaj ponownie składniki
  3. Wlej 2 łyżki ciasta na natłuszczoną i rozgrzaną wcześniej patelnię o grubym dnie. Smaż, aż naleśnik się lekko przyrumieni. Odwróć, by usmażyć go po drugiej stronie. Czynność powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.
  4. Na każdy placek naleśnika nałóż nadzienie i złóż. Ze względu na tym nadzienia lepiej danie podawać schłodzone.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa alternatywa dla naszych polskich z białym serem. Co ważne - smak migdałów nie jest narzucający się, tylko subtelny :)

    OdpowiedzUsuń