sobota, 25 stycznia 2014

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

- chrupiąco pyszne!


Niewiele jest osób, które by pałało miłością wobec płatków owsianych, a szkoda. Zawierają dużą ilość węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnik, szereg witamin B1, B6, E, oraz cynk, żelazo i wapń. Na większą skalę produkowane są trzy rodzaje płatków ze względu na stopień przetworzenia - zwykłe, górskie oraz błyskawiczne. Brytyjczycy spopularyzowali idealny sposób dla tych, którzy mają negatywne podejście do płatków owsianych - ciasteczka powstałe na ich bazie. Co raz częściej możemy je spotkać w sklepach - ale po co kupować, skoro z łatwością możemy przygotować je samodzielnie, pozbywając się w ten sposób wszelkich niepożądanych składników, w tym konserwantów. Ciasteczka świetnie nadają się dla dzieci i dla dorosłych. Jak na łakocie są wyjątkowo zdrowe.



Składniki:

  • 500 g płatków owsianych górskich
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  opakowanie cukru waniliowego
  •  2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 1/2 szklanki wody


Przygotowanie:

  1. Roztapiamy masło w rondlu. Dodajemy połowę płatków owsianych, prażymy je aż lekko się zezłocą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wodę i wsypujemy cukier, mieszamy by się rozpuścił.
  2. Drugą część płatków mielimy. Sparzamy rodzynki. Studzimy płatki z masłem.
  3. Mieszamy zmielone płatki z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, solą.Dodajemy uprażone płatki, słonecznik i rodzynki i na końcu jajka.
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy zmoczoną w wodzie łyżką ciastka. Pieczemy 15 min w 180 stopniach.

Autor: Czarna Plomba
Smacznego!

1 komentarz: