piątek, 17 stycznia 2014

Irish Cream cheesecake

Irish cream cheesecake

sernik z irlandzkim likierem


Historia Irish Cream jest dosyć krótka bo narodziła się w 1971 roku, zatem tym bardziej budzi podziw, że trunek otrzymał tak wielką sławę na skalę światową. Trunek składa się z whiskey wymieszanej ze śmietanką. W dawniejszych czasach tym połączeniem leczono rozstrój żołądka. Głównym problemem popularności tego trunku był fakt, że ów związek nie trwał długo, dopiero Bailey znalazł tajny sposób, aby uzyskać mieszaninę, która będzie trwała nierozerwalnie. Ile mleka zostało poświęcone aby odkryć odpowiednią metodę, niech już zostanie niewspomniane. Podobno skuteczne wymieszanie whiskey ze śmietanką zajęło 3 lata cierpliwej pracy, przy odrobinie pomocy czekolady oraz wanilii. W efekcie powstał niesamowity smak, którym możemy dzisiaj się rozkoszować. Ostatecznie 26 listopada 1974 roku - w drodze można stwierdzić przypadku, narodził się Bailey Irish Cream Liqueur. Likier w przeciwności do wina, nie jest wieczny - ma trwałość dwóch lat. Obecnie nie służy jedynie jako trunek, jest także powszechnie stosowany jako dodatek do kawy, herbaty oraz rozmaitych deserów. Przedstawiamy sernik czekoladowy w typie irlandzkim - na bazie kruchych ciastek z dodatkiem likieru Irish Cream. Czy może być coś, bardziej czarującego dla podniebienia?




Składniki:


Spód:
  • 200-300 g ciasteczek typu digestive w czekoladzie
  • 50 g masła, rozpuszczonego
  • 4 łyżeczki kakao


Masa serowa:
  • 200 g twarogu  z wiaderka + 200 g serka kremowego typy Philadelphia lub 400 g samego serka twarogowego jeśli nie mamy kremowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 30 g  mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2  czubate łyżki serka mascarpone
  • 3/4 szklanki likieru Irish Cream
  •  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Mus czekoladowy:

  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki, 30-36%
  • 150 g czekolady ciemnej - 60% kakao
  • 2 łyżeczki serka mascarpone, w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:
  • kakao do posypania



Przygotowanie:

  1. Tortownicę smarujemy odrobiną tłuszczu i wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka rozdrabniamy - najlepiej wrzucić do torebki i potłuc wałkiem. Doskonale pozwala to rozładować energię po ciężkim tygodniu pracy. Dodajemy kakao i rozpuszczone masło. Jeśli tak jak ja, dodacie więcej ciastek, będziecie musieli rozpuścić troszkę więcej masła- tak aby wszystko miało konsystencję tzw. mokrego piasku. Przesypujemy ciastka do foremki i wgniatamy w dno oraz boki a następnie wstawiamy do lodówki.

  2. Miksujemy ser kremowy, serek mascarpone, twaróg i cukier. Dodajemy mąkę ziemniaczaną lub budyń waniliowy oraz likier i ekstrakt waniliowy i razem miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym wbitym do miski. Masę wylewamy na przygotowany spód z ciastek. Osobiście, preferuję piec w tzw. kąpieli wodnej, sernik jest wtedy równy, gładki i nie pęka. Tortownicę - można obwinąć folią spożywczą -wstawiamy do naczynia z wodą  i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po około 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140-150 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Kiedy serniczek się nam ładnie piecze, my możemy delektować się szklaneczką likieru z lodem. Po tym czasie zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach na ok 15 minut, a
    następnie pozostawiamy do całkowitego ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach.

  3. Czekoladę należy rozpuścić w misce nad garnkiem z gorącą wodą lub w mikrofali - to dużo szybszy sposób - następnie odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy śmietanę. Do przestudzonej czekolady dodajemy mascarpone, następnie kilka łyżek ubitej śmietany i energicznie i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą część śmietany i delikatnie łączymy. Gotowym musem dekorujemy zimny sernik według swojego uznania, a następnie posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc.





Autor: Mika
Smacznego!

2 komentarze: