poniedziałek, 30 czerwca 2014

Ryba w żółtym curry

Ryba z ziemniakami

w żółtym curry


Żółte curry jest jednym z trzech głównych rodzajów past curry powszechnie występujących w tajskich restauracji na Zachodzie. Ten rodzaj curry jest bardziej gęsty i kremowy od zielonego, czy czerwonego curry. W skład żółtej pasty curry wchodzi kminek, kolendra, kurkuma, która nadaje złoty kolor potrawie, ponadto kozieradka, czosnek, sól, liść laurowy, trawa cytrynowa, pieprz cayenne, imbir oraz cynamon. Najczęściej żółte curry przygotowuje się z kurczaka, kaczki, krewetek, ryb lub samych warzyw. Potrawy często podaje się z ryżej lub makaronem ryżowym. Dzisiaj prezentujemy żółte curry z rybą i ziemniakami, z dodatkiem czerwonej papryki oraz liści kolendry. Żółte curry jest jednym z najsmaczniejszych jego odmian. Zdecydowanie moje ulubione. Ma ostry, jednakże mlecznie słodki smak. Przyjemnie, jednakże zdecydowanie przeniesie nasze podniebienie daleko, gdzie rosną palmy, drobny piasek lekko parzy w stopy, a wiatr przynosi błogie ukojenie. 




Składniki na 4 porcje:
  • 8 młodych ziemniaków, przekrojonych na pół
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
  • 1 opakowanie żółtej pasty curry (2 łyżki)
  • 1/4 szklanki bulionu rybnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 800 g filetów z białej ryby, o zwartym mięsie, pokrojonej na kawałki o grubości 3 cm
  • 4 młode cebule, cienko pokrojone
  • 1/3 cukinii, pokrojonej w słupki
  • 1/3 słodkiej czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 1 łyżka świeżych liści kolendry

Przygotowanie:
  1. Ugotuj ziemniaki i odcedź.
  2. W dużym garnku umieść mleczko kokosowe i powoli doprowadź do wrzenia, w międzyczasie rozpuść w nim żółtą pastę curry. Podgrzewaj przez minutę, następnie dodaj bulion, sos rybny, sok z cytryny, cukier - całość mieszaj aż do rozpuszczenia się cukru.
  3. Dodaj pokrojoną rybę, ziemniaki oraz ziemniaki, gotuj przez około 3 minuty, mieszając co pewien czas. Dodaj cebulę.
  4. Rozlej curry do miseczek, oprósz czerwoną papryką oraz liśćmi kolendry. Podawaj gorące. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Whereas these clever and silly maidens were sleeping, their ideas have been diverted, in the intervening
    time from the coming of the bridegroom.

    Take a look at my blog :: legal amphetamines (www.legaldrugsforsale.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. What would your clients say about how straightforward it's to do business with you?


    Look at my homepage :: legal highs, www.legaldrugsforsale.com,

    OdpowiedzUsuń